HTML

Arsenal FC

Ebben a blogban saját írásokat fogok publikálni a csapatról és a meccsekről.

Friss topikok

  • Baing '88: ne b@zd + és akkor nem fogysz! Király meccs volt! (2008.03.30. 16:29) Bolton-Arsenal (Gallas, van Persie, ÖG)
  • VVega: Áhh mekkora meccs volt! Küzdeni tudás, akarat, győzelem. Most már csak egy dolgunk van: drukkolni... (2008.03.29. 18:28) Bolton-Arsenal előzetes
  • Cesc_Fabregas: Cescről nem írtál, aki amúgy nagyon jól játszott a digók ellen. :( BTW: Gallas biztatja a csapatot... (2008.03.28. 14:58) Sagna, válogatott meccsek, Gallas
  • VVega: Most ilyen parasztságokat miért kell írni? Én bízok a csapatban és a MU se nyerhet mindig, főleg n... (2008.03.26. 23:06) Ennyi volt.....
  • Baing '88: ezen sorok után csak azon csodálkozom ,hogyan is verhetük el a Milánt. Az a mégszomorubb hogy lesz... (2008.03.25. 22:59) Ezt kéne tenni...

Linkblog

Egykori játékosaink: Ian Wright

2008.02.28. 21:26 peter135

A méltán népszerű Arsenal FC blog mostantól új rovattal jelentkezik amelyben egykori játékosaink kerülnek bemutatásra.
Legelőször Ian Wright!

Ian Wright 1963. November 3.-án látta meg a napvilágott az angliai Woolwichban.
Karrierjét a Greenwich Borough nevű kiscsapatban kezdte meg ahol egy évet töltött el, mielőtt lecsapott volna rá a Crystal Palace.
A Palaceban eltöltött első szezonjában 9 gólt szerzett és a csapat második legeredményesebb játékosa lett.
Mark Brightal remek csatárkettőst alkottak és a Palace feljutott az első ligába.
Wright 1989-ben bemutatkozhatott az Angol B válogatottban is.
A nevét viszont igazán akkor jegyezték meg mikor az 1990-es FA kupa döntőjében egyenlített a Manchester United ellen. A mérkőzés végeredménye 3-3 lett, az újrajátszást a MU nyerte 1-0 arányban.
Ian Wright a Crytal Palaceban összesen 117 gólt lőtt 277 mérkőzésen, ezzel a klubb 3. legeredményesebb játékosa lett.

1991-ben az Arsenalhoz igazolt 2,5 millió fontért.
Az ágyúsoknál a Leicester City elleni Ligakupa meccs alkalmával debütált.
Az első bajnoki mérkőzését a Southampton ellen játszotta, ahol azonnal letette névjegyét! Mesterhármast szerzett a szentek ellen.Wright a szezon végén elnyerte a gólkirályi címet is.
Nagy szerepet vállalt az Ágyúsok 1993-as kupaduplázása során is. Az Arsenal abban az évben az Fa és a Ligakupát is siekresen begyűjtötte.
Balszerencséjére a 94-es KEK döntőt a Parma ellen eltiltás miatt ki kellet hagynia, a csapatnak viszont még ígyis sikerült begyűjtenie a kupát. A meccset Alan Smith döntötte el.
A következő évi döntőben már pályára léphetett, de ezt a döntőt már elbukta az Arsenal a Zaragoza ellen. Bizonyára sokan látták David Seaman emlékezetes félpályás potyáját.
1997-ben szeptember 13.-án Wright megdöntötte Cliff Bastin Arsenalos gólrekordját egy Bolton ellen szerzett mesterhármassal, ezzel örökre beírva magát a klubb történelemkönyvébe( a rekordot 2005-ben Thierry Henry döntötte meg a Sparta Prague ellen).
A szezont kép kupával zárhatta hiszen az Arsenal duplázott. A bajnokságban huszáros hajrával megelőzték a Manchester Unitedet. Az Fa kupa döntőjáben pedig a Newcastle Unitedet verték meg 2-0-ra. Wright a döntőben nem tudott pályára lépni.
Ez volt az utolsó szezonja az Ágyúsoknál.
1998 júliusában fél millió fontért a West Ham United csapatához igazolt, ahol 22 bajnokin 9
bajnoki gólt szerzett. Kölcsönbe a Norwich Cityhez, került majd egy rövid időszakot eltöltött a skót Celticben is. Futballkarrierjét a Burnleyben fejezte be.
A nemzeti csapatban 31 mérkőzésen lépett pályára és 9 gólt lőtt.
Jelenleg kommentátorként tevékenykedik és van két fogadott fia Shaun Wright-Phillips és Bradley Wright-Phillips.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arsenalfc.blog.hu/api/trackback/id/tr39358679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása